Virkning är en typ av handarbete som involverar en virknål, också kallad virkkrok och garn. En kan använda tekniken för att skapa allt från dukar, filtar, klädesplagg, leksaker och mycket annat.

Internet kryllar av mönster för olika projekt en kan skapa med hjälp av tekniken vilket gör det både lätt att skapa, inspireras och sälja eller ge bort sina alster.

Historia och praktik

Den vanligaste typen av virkning är en teknik som kallas för rundvirkning, den innebär att en virkar öglor i en cirkel. Det går att virka i andra former också, såsom kvadrater och liknande. Sedan 1700-talet har virkning varit en populär form av handarbete. Under slutet av 1700-talet utvecklades virkningen som industri i bland annat Irland. Där tillverkade de olika knypplade föremål som de istället virkade.

Som handarbetsform kräver virkning enbart ett garnnystan och en virknål. Sedan görs en så kallad “löpögla” på garnet som en sedan fortsätter göra luftmaskor ur och sedan fortsätter göra öglor som hakas ihop med varandra.

Virkning har setts som en form av handarbete med lägre status i vissa kretsar, det var först under mitten på 1800-talet som det blev socialt accepterat. Idag förekommer det i många olika former och i de flesta samhällskretsar.

Amigurumis och andra leksaker

En form av virkning som har dykt upp på flera håll de senaste åren är olika former av virkade leksaker och prydnadssaker. Ett av de hetaste sätten att tillverka dem på är med hjälp av en japanska tekniken amigurumi. Den mest ikoniska formen av den här formen av handarbete är i form av en figur med ett oproportionerligt stort huvud, stora ögon och liten kropp enligt det som på japanska kallas för kawaii. Det betyder så gulligt som möjligt. Amigurumin virkas normalt i fasta maskor som byggs på i en spiral med varv som överlappar varandra. Amigurumi har inspirerat till andra virkade föremål också till exempel virkade bakverk, julpynt och andra former av dekorationer.