Sedan långt tillbaka har människan svarvat föremål av olika slag. I början handlade det främst om svarvning i trä av olika slag. Senare har det handlat om andra material, främst metall. Det finns naturligtvis en mängd olika tekniker att svarva på och en mängd olika maskiner att använda sig av. Och du kan skapa allt ifrån mindre föremål såsom prydnadssaker och skålar till stora möbler.

Förr i tiden

Svarvning i trä har förekommit sedan medeltiden. Svarvarna som användes då kallas för “stångsvarvar”. Stångsvarvarna bestod ofta av en böjd trägren av något slag som med hjälp av snöre var fastspänt till en sorts pedal. Så, det trä en ville svarva bands fast i trädgrenen och så trampade en på pedalen för att få träet att rotera samtidigt som en höll sitt verktyg stilla. De här svarvarna används i princip inte alls längre och de byttes snabbt ut mot andra typer av trampsvarvar. Numera finns det svarvar som är helt automatiserade och gör allt jobb åt en.

Moderna användningsområden

Idag används svarvar både inom olika hantverksområden och inom industrin. För privatbruk används ofta mindre automatiserade svarvar, exempelvis något som kallas för svarvning på fri ände. Vid svarvning på fri ände rör sig svarven hela tiden, men materialet sitter bara fast i ena änden och matas således inte in i en maskin eller liknande. Det finns förstås dem som vid privatbruk använder helt automatiserade svarvar också, till exempel för att tillverka något till en cosplay-kostym, svarva en sköld eller något åt det hållet. Inom industrin används svarvar för att tillverka en mängd olika saker i både metall och trä. Bland annat svarvas delar till olika maskiner inom industrin, allt ifrån spetsar till olika mejslar till hela stycken till större maskiner.

En svarv kan användas till många olika områden, både möbler till ditt eget hem, till ett dockhus eller svarva dina egna schackpjäser – möjligheterna är verkligen oändliga.