Stickning är en populär form av textilt handarbete som existerar i många länder och i många versioner världen över. De flesta har åtminstone en person i sin närhet som behärskar den här formen av handarbete. Numera finns det även maskiner som utför liknande arbete och stickade kläder kan därför massproduceras. Många underkläder och basplagg är stickade i form av trikå. Men, det är något visst med stickade kläder som man har stickat helt själv eller där man åtminstone känner den som har stickat plagget. Många menar att stickningen är en form av avkoppling som de kan ägna sig åt samtidigt som de slappnar av och låter tankarna sväva fritt.

Historia och kuriosa

Tekniken sägs vara uppfunnen i Italien så tidigt som på 1300-talet och förekommer som sagt än idag. Och den idag så ikoniska formen av handarbete kom till norden under 1500-talet. Ryktet säger att Erik den fjortonde var bland de första att bära stickade silkesstrumpor på grund av dess bekvämlighet och som skydd mot det kyliga nordiska klimatet. Om det är sant eller en skröna är det ingen som vet. Däremot finns det bevarade brev från nordiska sjuårskriget under slutet av 1500-talet som vittnar om behovet av stickade varma kläder. De flesta som lärde sig sticka under tidigt 1500-tal lärde sig det i något av de många kloster som fanns då. Först senare blev det vanligare och vanligare bland vanligt folk.

Tekniker

Att sticka innebär en rad olika saker. Handarbetet varierar både baserat på var man har lärt sig sticka och baserat på exempelvis antalet stickor som används. Bland annat finns det en teknik som heter ”kontinental stickning” vilket verkar vara det vanligaste sättet att sticka på här i Sverige, åtminstone historiskt sett. Stilen kännetecknas exempelvis av att den som stickar inte behöver släppa stickningen under arbetets gång samt att det är vanligast att den som stickar använder två stickor.