Det äldsta och mest beprövade sättet att sälja sina hantverk på är på marknader av olika slag. Idag finns det marknader i hela landet, några stora och en del mindre. Den perfekta mötesplatsen för att köpa och sälja hantverk samt att hitta nya eventuella återförsäljare. Många marknader pågår ett par dagar, de längsta upp till en vecka. På marknader kan du hitta allt ifrån hemmagjord sylt, fabrikstillverkade tröjor och hantverk av olika slag. Ofta finns det karuseller och lyckohjul på marknader också.

Äldsta marknaden i Sverige

Att köpa, sälja och byta till sig olika saker har människan alltid gjort. Och marknaden som plattform för inköp och försäljning har många år på nacken. Idag finns det både återkommande större marknader, mindre marknader på torgen runt om i landet och mer etablerade marknader som lockar flera tusen besökare varje år.

En av de äldsta marknaderna är Oxhälja marknad som äger rum en gång om året i Filipstad. Marknaden arrangerades första gången redan på 1600-talet. Sedan dess har antalet besökare varierat och numera besöker cirka 150.000 personer marknaden under de tre dagar den arrangeras varje år.

Tidigare i historien var det vanligt att marknader arrangerades efter specifika årstider såsom höstmarknader och julmarknader. Det förekommer idag också, men numera så finns det andra typer av tematiska marknader också så som vikingamarknader, sekelskiftsmarknader och medeltidsmarknader.

Aktuella marknader

Vilken typ av marknad som passar ditt hantverk bäst kan bara du avgöra. Dessutom är många av dagens marknader fulla av alla möjliga olika hantverk. De som skiljer sig lite från de övriga är marknader med olika tidstypiska teman, då gäller det att ha koll på om den typ av hantverk som du ägnar dig åt var uppfunnet då eller inte. Annars kan det uppstå konflikter kring huruvida produkterna och du som producent är välkommen på marknaden eller inte.

Några exempel på populära marknader idag är bland annat Jokkmokks marknad, Kiviks marknad och Kvibergs marknad.