Ett hantverk som exploderat i omfattning de senaste åren är tillverkning av ljus. Ljusstöpning kanske låter dammigt och något som en gjort någon gång i skolan, men numera är det verkligen allt annat än en dammig uppgift. På hösten och vintern när mörkret infaller tidigare och tidigare på dygnet och det bästa en kan göra är att bulla upp med mysiga filtar, stora koppar te och tända ljus. Att stöpa egna ljus är både populärt och billigt.

Historia och teori

En äldre metod för ljusstöpning som fortfarande förekommer som framförallt hobbyverksamhet runt om i landet är en metod som går ut på att veken doppas i smält stearin. Metoden bygger på att stearinet torkar och proceduren upprepas tills ljuset nått önskad tjocklek. Det tar ganska lång tid att lyckas med för att ljusen måste torka emellan varven, men är ni ett helt gäng som hjälps åt går det fortare. Dessutom får inte ljusen utsättas för någon typ utav drag under processens gång, vilket också kan ställa till det lite. Och det är också en av de främsta anledningarna att den här formen av ljusstöpning inte förekommer så ofta längre samt att de oftast inte tillverkas på det sättet i fabrik.

Idag är det betydligt vanligare att ljusen stöpts i en form, det vill säga att en gjuter ljusen istället för att doppa dem. Det är dels betydligt enklare och definitivt effektivare. Gjutna ljus kallas ofta för blockljus.

Exempel att inspireras av

Några hantverkare att inspireras av i sin egen ljustillverkningen är bland annat Yvonne Elisabeth som ligger bakom det populära företaget Yvelis. Ett annat exempel på företag som kanske kan fungera som en första samarbetspartner vid ljusstöpning är VIO Ljusfabrik. De tillverkar egna ljus till försäljning och har många intressanta samarbetspartners. De kan definitivt vara en inspiration till att utveckla ens eget intresse för ljusstöpning.