Till skillnad från sidor på internet så som Tradera och Blocket finns det sidor som specificerar sig på hantverk av olika slag. Så, om du har svårt att hitta fysiska butiker som återförsäljare samt inte vill tillverka en egen hemsida så är det här ett bra alternativ.

E-handelsplattformar

En e-handelsplattform eller ett e-butikssystem finns i lite olika versioner. Det finns kostnadsfria varianter som exempelvis WordPress version, och så finns det varianter som kostar lite pengar till exempel Shopify. Det de här sidorna har gemensamt är att det finns en produktkatalog för dig att lägga upp produktbeskrivningar och bilder på dina hantverk i och så finns det någon form av kassa och/eller utcheckningsfunktion. Det som ofta är det som skiljer gratisversionerna från de som kostar en slant per månad är hur mycket hjälp du erbjuds med bland annat marknadsföringen av dina alster, hur lätt eller komplicerat det är för dig att ta betalt och hur du kan få tips och hjälp att expandera din verksamhet.

Om du känner att du enbart behöver en plattform för att din grupp av befintliga kunder ska kunna köpa dina föremål via internet är det bäst att skapa en egen hemsida. Speciellt om du vill fortsätta ha verksamheten som en hobby. Samt att en egen hemsida alltid kan vara bra att ha i marknadsföringssyfte om du inte hellre vill använda dig av sociala medier så som Instagram.

Shopify och Etsy

De största plattformarna för att sälja egentillverkade hantverk idag är Shopify och Etsy. Båda plattformarna kostar lite att skapa ett konto hos. Men, båda erbjuder också mycket hjälp med både marknadsföring och tips över hur du kan skala upp din verksamhet. Det som skiljer de här plattformarna åt är främst att Etsy är lite mer anpassat för just hantverk och andra typer av konstnärlig verksamhet, medan Shopify är en plattform där du kan sälja andra begagnade saker också. Etsy är också lite billigare, vilket passar en mindre verksamhet bättre.