Hantverket skådespeleri

En annan form av hantverk som ofta diskuteras i medier av olika slag är skådespeleri. Att skådespela har människor gjort sedan de gamla grekerna började fira och hylla sina gudar med olika former av skådespel. Ofta var föreställningarna baserade på något som de förknippade med den gude de hyllade och inte allt för sällan hyllades teater-och festguden Dionysos med ett spel. Sedan dess har hantverket utvecklats och tagit olika former; numera är det ett hantverk i sig och inte nödvändigtvis ett verktyg för att hylla någon annan med, även om det fortfarande används som verktyg för att gestalta olika perspektiv och olika människors livsöden samt för att roa och väcka känslor hos åskådarna, något som det antas ha gjorts redan hos de gamla grekerna. Numera finns hantverket skådespeleri också på film och på tv vilket gör att ännu fler kan ta del av hantverket.

Hantverkaren Julia Roberts

En som i allra högsta grad kan hantverket är Julia Roberts. Här lyfter hon fram de utmaningarna som finns inom hantverket och att skådespeleri är för henne ett hantverk är det inget tvivel om. Hon gör sin första huvudroll på tv och menar att det har varit en extrem utmaning. Samt att hantverket blir annorlunda baserat på i vilket medel det visas i. Dessutom lyfter hon fram att ålder har betydelse för den här typen av hantverk och det finns två aspekter av det. För det första finns det få roller för kvinnor mellan 40 och 50 år: förr berodde det på att kvinnor ofta spelade flickor tills de var 30 och sen fanns det inte mycket mindre jobb tills de kunde börja spela tanter. Numera ser det lite bättre ut, men att inte kunna utöva sitt hantverk för att det inte finns några plattformar för det förekommer inte på så många andra håll i hantverksvärlden. Den andra aspekten är att med en viss ålder och viss erfarenhet blir också hantverket bättre och mer utstuderat.