Generation Ys favoritform av handarbete

En typ av handarbete som har fått enormt stort genomslag de senaste åren är att sy eller svetsa egna kostymer till olika former av Cosplay. Cosplay har sitt ursprung i Japan och ordet är en förkortning för “costume play”. Cosplay innebär att deltagarna klär ut sig till sin favoritkaraktär från en film, ett datorspel eller liknande. I Japan används begreppet mer eller mindre för alla former av utklädning, men här i väst åsyftas oftast formen beskriven ovan att deltagarna klär ut sig till specifika figurer från film, spel eller liknande former av media. En annan vanlig form av cosplay är så kallat “crossplay”, kvinnor som klär ut sig till manliga karaktärer och tvärtom. Cosplayare (utövarna) själva menar att de främst gör det för att visa uppskattning till filmen eller spelet deras karaktär är från, andra orsaker är kärleken till hantverket som ligger till grund för deras egentillverkade kostymer.

Populära konvent

Cosplay förekommer nästan enbart på olika konvent och mycket mer sällan i andra sammanhang, även om mindre grupper kan träffas och cosplaya tillsammans också så är det inte alls lika vanligt. Ett exempel på det ett konvent är Comic Con, en stor mässa som nästa år äger rum strax utanför Göteborg. Det är ett stort konvent som genomförs på olika platser i världen. Det började med ett konvent i San Diego, ett konvent som återkommer varje år och dessutom förekommer liknande konvent numera på andra ställen också. I år har det anordnats ett konvent i Kista bland annat. Det som är speciellt för Comic Cons är att de konventen fokuserar på karaktärer från olika serier (serietidningar), men det har på senare år utvecklats till att inkludera karaktärer från alla möjliga former av medium också. Det första konventet med namnet Comic Con arrangerades för nästan 40 år sedan och var då mest till för nördar. Numera deltar över 130.000 personer på eventet och det ser inte ut att stanna där.