Handarbete som form av terapi

De flesta som regelbundet ägnar sig åt någon form av handarbete vittnar om att det är något som också ger dem en känsla av avkoppling. Men, kan en ha broderi som terapi och hur fungerar det? För huvudpersonen i ovanstående artikel blev broderiet ett sätt att komma tillbaka till en fungerande vardag. Det började med en utbildning och en sysselsättning i väntan på något annat, men blev ett arbete och hela livet.

Det finns omfattande forskning som pekar på flera fördelar med handarbete som form av terapi och att handarbete förbättrar ens hälsa, utöver att en ägnar sig åt något som en tycker är väldigt roligt. Om du behärskar ditt handarbete till den grad att du inte behöver fokusera på vad du gör så kan handarbetet likställas med en form av meditation. Den form av meditation som fokuserar på att koncentrera sig på sin andning och att landa i nuet. Att rörelserna en gör är repetitiva bidrar också till att minska stress och ångest av olika slag. Handarbete av olika slag minskar också risken för olika ledsjukdomar så som artros. Det beror på att genom att använda händerna så aktiverar du lederna i händerna, fingrarna och armarna också.

Mer om broderi

Att brodera innebär att du syr på tyg med garn eller sytråd. Tekniken är vanligt förekommande i samband med dekoration av olika slag. Antingen genom att exempelvis sy fast pärlor på läder eller tyg till att genom olika mönster brodera tavlor och liknande konstföremål. Broderi ses som ett av de mer tidskrävande formerna av handarbete och kan genom sin repetitiva effekt bidra till ett ökat fokus, minska stress och ångest samt att skapa nya föremål av gamla. Exempelvis kan ett broderi bidra till att en gammal kudde helt plötsligt blir som ny. Det finns olika tekniker inom broderi, bland annat stygn, läggsöm, vitbroderi och sydda spetsar.