TV-serie om handarbete

Om du letar efter mer inspiration i ditt skapande kan det vara en rolig idé att se en eller flera tv-serier inom ämnet. Det finns en rad olika alternativ att välja på, både på svenska och på engelska.

Bland annat den här amerikanska serien om handarbete som sänts i ett par säsonger nu. Den bygger på att programledaren åker runt i USA och träffar duktiga hantverkare för att ta reda på vad de inspireras av och hur det går till när de tillverkar sina alster. Tyvärr har det nyligen annonserats att den slutat gå, men avsnitten verkar fortfarande finnas tillgängliga. En jättebra serie att inspireras av!

I Sverige har vi också en rad olika alternativ att välja på. Här skulle man kunna rada upp en hel drös med serier. Men, jag har valt att fokusera på två klassiker som båda har sänts i flera omgångar.

Sommar med Ernst, Sommartorpet och Nya rum

Det började redan år 2000 med att Ernst Kirchsteiger tillsammans med två andra hantverkare renoverade ett sommartorp. Sedan utvecklades serien till att mer och mer kretsa kring Ernst som hantverkare. Under åren 2003-2007 var han dessutom ensam programledare och resten av de involverade hantverkarna byttes ut allteftersom, det är ett konceptet som gäller nu också. För trots att SVT-serien lades ner 2008 så startades en liknande serie: Sommar med Ernst upp för TV4:as räkning. Upplägget är snarlikt, men i de första säsongerna renoverades inte ett torp som tidigare utan istället åkte Ernst runt till olika ställen och hjälpte till med renovering och inredning av olika slag. Senare säsonger har tv-serien gått tillbaka till det ursprungliga konceptet. Dessutom har Ernst Kirchsteiger haft serien Nya rum på SVT också, den sändes i perioder mellan Sommartorpet och kretsade också mycket kring inredning. Andra klassiker är Äntligen hemma, en serie som sändes i TV4 mellan åren 1997-2017.