Julen hantverkets högtid

Även om allhelgonahelgen inte ens har passerat än är det hög tid att börja fundera på julen och många annonsörer började annonsera om olika julprodukter redan för två veckor sedan. Men, det verkar som om svenskarna köper allt mindre kommersiellt julpynt. Åtminstone om man få tro på den här listan på inredningstips, kanske går det att se en vändande trend i köpkonsumtionen? Samtidigt menar experterna att folk i allmänhet fortfarande vill ha nya julpynt och förändra sitt firande år för år. Det skapar stora möjligheter för hantverkare.

Handgjort julpynt

Det finns flera olika sidor på internet som låter användarna designa sina egna julgranskulor och sitt eget julpynt. Ofta handlar det om att det trycks olika texter och bilder på julgranskulorna och pyntet, inget mer unikt än så. Att däremot tillverka sitt eget julpynt eller köpa handgjorda alster är definitivt ett sätt att pynta sin julgran med unika föremål. Under tidiga skolår har nog de flesta tillverkat julpynt av olika slag, allt ifrån tomtar av toalettpappersrullar till smällkarameller i kräppapper. Men, om man vill ta det steget längre kan man till exempel göra egna halmänglar. Halmänglarna är en symbol för änglar och tillhör en gammal tradition.

Halmänglar

Att tillverka halmänglar är ganska enkelt och det är en syssla som barn också kan vara delaktiga i. Det man behöver för att skapa egna halmänglar är halm och tråd. Först läggs halmstråna i blöt i cirka tio minuter, sedan buntas man ihop en bunt strån, ungefär fem stycken som är runt 20cm långa. Sedan fäster man ett snöre på mitten runt bunten, efter det viker du bunten på mitten och knyter ytterligare en gång ett snöre, den här gången strax ovanför mitten. Vingarna tillverkar du genom att bunta ihop ett gäng kortare halmstrån och knyter ihop dem med ett snöre. Sedan fäster du vingarna i kroppen med ytterligare ett snöre. Halmänglarna går naturligtvis att variera i storlek och form också för att skapa unikt pynt.